Beleidsdoel 6-1 Wonen
Algemeen
We willen dat al onze inwoners een passende en betaalbare woning kunnen vinden en zich thuis voelen in hun omgeving en gemeenschap. Ons streven is daarom om tot en met 2030 voldoende woningen aan de woningvoorraad toe te voegen.
Dat is een forse opgave, die alleen gerealiseerd kan worden als het Rijk investeert in onder andere bereikbaarheid, financiën voor betaalbare en sociale woningen en voldoende middelen en menskracht. Voor ons heeft de vergroting van de sociale en betaalbare woning- en huurvoorraad daarbij prioriteit. We richten het bebouwd gebied zoveel mogelijk toekomstbestendig in. Dat wil zeggen onder andere klimaatadaptief, energieneutraal of -positief met aandacht voor planten en dieren en met ruimte voor groen en water. We concentreren onze verstedelijkingsopgave in bestaand stedelijk gebied. Wij willen dat iedereen in Zuid-Holland op een duurzame, snelle en makkelijke manier van huis naar werk, opleiding of vrijetijdsbesteding kan reizen. Of je nu met de fiets, het openbaar vervoer (ov), de auto, over het water, lopend of een combinatie daarvan naar je bestemming wil. Wij willen dat de kleine kernen per openbaar vervoer toegankelijk blijven. Er liggen grote kansen in de veranderingen op het gebied van mobiliteit, wonen, energie en werken. Die gaan we in samenhang oppakken om kansen te benutten. We werken samen aan een provincie waar je het leven kan vieren.
Sociale huurvoorraad
Meer dan de helft van de Zuid-Hollandse huishoudens komt in aanmerking voor een sociale huurwoning. Het huidige aanbod is ontoereikend om aan de vraag te voldoen. Er is een grotere voorraad betaalbare woningen nodig. We willen een inhaalslag in de bouw van deze woningen.
- We spraken af dat gemeenten toegroeien naar minimaal 30% sociale huurwoningen in de bestaande voorraad.
- We sluiten aan bij de landelijke afspraken dat minimaal 2 op de 3 nieuwe huizen in de categorie ‘betaalbaar’ vallen vanaf 1 januari 2025.
- 40% van de nieuwbouwwoningen moet sociaal zijn op regionale schaal, met name in de gemeenten die achterlopen bij de opgave om toe te groeien naar 30% sociale woningbouw in de bestaande voorraad.
- Wij willen dat een sociale huurwoning ook echt sociaal is en langdurig, minimaal 25 jaar vanaf de bouw, wordt ingezet als sociale huurwoning en wordt verhuurd via het woonruimteverdeelsysteem.
Versnellen van de bouw van betaalbare woningen
Het streven is om primair in bestaand stedelijk gebied, op locaties nabij HOV, woningen aan de woningvoorraad toe te voegen. Dit doen we o.a. door de toevoeging van flexwoningen en optoppen, aanplakken en uitplinten. Het vergroten van de voorraad sociale en betaalbare woningen heeft hierbij prioriteit. De nadruk ligt op de uitvoering van vastgestelde plannen en het vergroten van het aandeel betaalbaarheid.
We stimuleren toekomstbestendig bouwen en toekomstbestendige inrichting van de woon- en leefomgeving. Daarnaast pakken we de woningbouwopgave in samenhang met bijv. mobiliteit, werklocaties en energie op. We moeten slim met de schaars beschikbare ruimte omgegaan, dus met aandacht voor meervoudig ruimtegebruik in plaats en tijd en voor het realiseren van ‘15 minuten-stad’.
Rolneming
Als provincie nemen we onze rol in de verschillende afspraken en wettelijke taken die we krijgen of nog gaan krijgen. Dit is alleen haalbaar als andere partijen, waaronder het Rijk, hun bijdrage leveren. Gezien de grote en ingewikkelde opgave die voor ons ligt, zien we een belangrijke coördinerende, verbindende en regisserende rol voor onszelf.
We blijven inzetten op samenwerking in de regio. We helpen en ondersteunen regio’s bij de totstandkoming van regioafspraken. Als er geen regioafspraken komen of de resultaten van die afspraken uitblijven, grijpen we in.
Als de wet regie Volkshuisvesting wordt aangenomen krijgt de provincie meer wettelijke taken op het terrein van de woningbouw, volkshuisvesting en toezicht op de asielopvang. We blijven bij het Rijk beklemtonen dat de opgave uitvoerbaar en proportioneel moet zijn en dat er voldoende middelen moeten zijn om deze taak uit te kunnen voeren.
De provincie en gemeenten in Haaglanden en de MRDH werken verder aan het woon-werkakkoord om tot woningbouwafspraken te komen.
Woningbouwafspraken tot 2030
We houden als provincie vast aan een aantal al gemaakte afspraken, te weten:
- We bouwen voort op de 5 reeds gesloten woondeals met de regio’s, waarin we afspraken maakten met gemeenten, woningbouwcorporaties en andere relevante samenwerkingspartijen.
- We zoeken overeenstemming met alle betrokken partijen,. We kijken daarbij ook naar projectontwikkelaars, waterschappen en nutsbedrijven.
Doelgroepen
De provincie heeft beleid en instrumenten voor het stimuleren van huisvesting van arbeidsmigranten en de verdere ontwikkeling van flexwonen. Sinds 1 januari 2024 is de Huisvestingswet van kracht. In woon-zorgvisies wordt aandacht gegeven aan de huisvesting van verschillende aandachtgroepen.
- We willen per regio een gedragen beeld van de regionale opgave ouderenhuisvesting.
- In een regionale woonzorgvisie maken gemeenten onder andere afspraken over een eerlijke verdeling van de huisvesting van aandachtsgroepen en ouderen.
- Belangrijk is dat de gemeenten waar arbeidsmigranten werken, ook voldoende huisvesting voor hen realiseren. Daarnaast is het van belang dat werkgevers zich meer verantwoordelijk voelen voor de huisvesting, zonder dat het principe scheiding bed-baan wordt aangetast. We willen beter zicht hebben op de aantallen arbeidsmigranten en de ontwikkeling van dat aantal.
- We voldoen aan de wijziging van de Huisvestingswet per 1 januari 2024. De provincie heeft daarin een wettelijke adviesrol waarin GS binnen 6 weken een (verplicht) advies moeten geven aan college B&W bij een wijziging van de huisvestingsverordening.
- We hebben een wettelijke adviesrol met betrekking tot de proportionaliteit van een Wbmgp ( Wet bijzondere maatregelen grootstedelijke problematiek) -aanvraag door de minister.
Toekomstbestendig Bouwen (Beleidsprestatie 6-1-2)
Met het programma Toekomstbestendig bouwen dragen we bij aan de opschaling, snellere toepassing en meer integraliteit van toekomstbestendige woningbouw. Het gaat daarbij om de woning zelf en de directe leefomgeving.
Beleidsdoel 6-2 Ruimte en landschap
De provincie wil een regio zijn waar mensen met plezier wonen, werken en recreëren in een aantrekkelijke, groene en gezonde omgeving. Samen met andere partijen werkt de provincie aan een gezonde, sociale en duurzame leefomgeving. De vitaliteit en kwaliteit van de leefomgeving staat echter onder druk door mogelijk conflicterende ruimteclaims op terreinen als woningbouw, economie, energie en klimaat.
In onze rol als gebiedsregisseur wegen we zorgvuldig af welke ontwikkelingen in welk landschap wenselijk zijn. We sturen op kwaliteit en maximaal maatschappelijke, toegevoegde waarde. We beschermen het landschap tegen ongewenste ontwikkelingen en gaan versnippering en onomkeerbare aantasting van het landschap tegen.
Dit doen we door wonen en werken zoveel mogelijk te laten plaatsvinden binnen het bestaande bebouwd gebied. Bovenregionale en regionale (centrum)voorzieningen concentreren we zoveel mogelijk in stedelijke centra en bij multimodale knooppunten voor hoogwaardig openbaar vervoer (HOV). Dit beleid draagt bij aan de vitaliteit en daarmee aan de kwaliteit van stedelijke agglomeraties en centra. We gaan creatief met onze schaarse ruimte om. Waar mogelijk clusteren of stapelen we functies. Nieuwe ontwikkelingen dragen bij aan het instandhouden, benutten, beleven, vernieuwen en versterken van bestaande gebiedskwaliteiten.
Met het beleid voor ruimtelijke kwaliteit stimuleren we dat initiatiefnemers zoveel mogelijk voortbouwen op de bestaande kwaliteiten, en daarmee op de identiteit, van Zuid-Holland. Dus sterker maken wat al sterk is.