Om de verschillende beleidsdoelen voor de ambitie te realiseren, hebben we elk doel vertaald in een aantal beleidsprestaties. Die staan hieronder beschreven.
Beleidsdoel 1-1 Krachtig openbaar bestuur
Beleidsprestatie 1-1-1 Sterke decentrale overheden
De provincie Zuid-Holland werkt met een actieprogramma die de basis vormt voor onze visie en inzet op de kwaliteit van het openbaar bestuur in Zuid-Holland. Dit doen wij onder andere door:
- Het op gang brengen en organiseren van kennis- en netwerkbijeenkomsten vanuit de Zuid-Holland Academie, denk aan thema’s rondom digitalisering, weerbaarheid, participatie, goed openbaar bestuur.
- Vanuit financieel toezicht gezamenlijke taakveldanalyses met gemeenten uit te voeren, goede voorbeelden te delen en ambtelijk kennissessies ‘Focus op Financiën’ te organiseren;.
- In IPO-verband samen met de andere koepels richting het Rijk te lobbyen over de onduidelijkheid en de hoogte van de algemene uitkering van decentrale overheden (als gevolg van de nieuwe financieringssystematiek en de opschalingskorting).
- Samen met gemeenten een nieuw instrument te ontwikkelen met de focus op zelfreflectie en leren. Eind 2024 ronden we de pilotfase van ‘De Spiegel’ af.
- Het op gang brengen van meerjarige of kortlopende onderzoeken op het gebied van kwaliteit van openbaar bestuur.
- Het begeleiden van het proces bij de aanvraag van nieuwe Regio Deals.
- De coördinatie van de besteding van impulsgelden vanuit het ministerie van Binnenlandse Zaken en Koninkrijksrelaties (BZK). Die zijn bestemd voor het versterken van de weerbaarheid en slagkracht van (kleinere) gemeenten tegen ondermijning en oneigenlijke druk.
Beleidsprestatie 1-1-2 Daadkrachtig provinciaal bestuur
Het college van Gedeputeerde Staten bestaat deze collegeperiode uit de commissaris van de Koning en 7 gedeputeerden. Gedeputeerde Staten geven uitvoering aan het Coalitieakkoord 2023-2027 ‘ Krachtig Zuid-Holland’. Eens per kwartaal verschijnt het declaratieregister van Gedeputeerde Staten, waarin de bestuurskosten van Gedeputeerde Staten staan.
Weerbaarheid, integriteit en Bibob
De provincie wil weerbaar, betrouwbaar, transparant en legitiem zijn en integer handelen. De provincie werkt aan het behouden van een integere en betrouwbare overheid, die bestand is tegen ondermijnende activiteiten, misbruik van middelen, intimidatie en andere vormen van oneigenlijke druk.
- De provincie voert de Wet Bibob uit (Bevordering integriteitsbeoordelingen door het openbaar bestuur) en doet in dat kader onderzoek.
- De provincie, gemeenten en omgevingsdiensten delen kennis over weerbaarheid en de Wet Bibob onderling, om hiermee de interne kennispositie te verbeteren bij de decentrale overheden. Dit jaar steunt de provincie meerdere kennissessies waaronder het landelijk congres Bibob.
- In 2024 herzien we de beleidsregel Bibob en het integriteitsbeleid van de provincie.
- Het ondersteunen van de eigen medewerkers met intervisie, trainingen en kennissessies om de weerbaarheid van de eigen organisatie te vergroten, waaronder de dag van de weerbaarheid.
Wet open overheid (Woo)
In 2024 blijven we aandacht houden voor de capaciteit om verzoeken te behandelen in het kader van de Wet open overheid (Woo). De trend van de afgelopen jaren zet onverminderd door. Verzoeken betreffen met regelmaat complexe en/of politiek-bestuurlijk gevoelige onderwerpen en zijn vaak omvangrijk. Dit vraagt onze voortdurende aandacht voor het bijsturen en verbeteren van het (digitale) Woo-proces, zodat wij deze verzoeken efficiënt kunnen blijven behandelen.
Interprovinciaal Overleg (IPO)
De provincie heeft te maken met grote opgaven die steeds complexer worden. In deze context is het Interprovinciaal Overleg (IPO) bij uitstek de plek waar we gedeelde thema’s kunnen bespreken. Het IPO biedt provincies de mogelijkheid om van elkaar te leren, ervaringen uit te wisselen en de gezamenlijke belangen te behartigen. Om deze rol nog effectiever te vervullen, stelde het IPO-bestuur stappen vast om de slagkracht van de vereniging te vergroten.
Lobby en Europa
Voor onze lobby- en beïnvloedingstrajecten op nationaal niveau versterken we de komende periode onze functie Public Affairs. Ook gaan we een strategische lobbyagenda opstellen. Zo brengen we de Zuid-Hollandse belangen tijdig op de juiste plekken voor het voetlicht. Waar mogelijk bundelen we onze lobbykracht met partners uit de regio, zoals bij de Groeiagenda.
De maatschappelijke opgaven van onze regio stoppen niet bij de provinciegrens en worden ook beïnvloed door internationale ontwikkelingen. Wij werken dan ook internationaal samen. Internationale activiteiten - zoals lobby op wet- en regelgeving uit Brussel, kennisdelen met andere regio’s in netwerken, deelnemen aan Europese projecten - dragen allemaal bij aan het behalen van onze provinciale doelen. We werken ambtelijk en bestuurlijk samen met verschillende partners, zowel uit Nederland (zoals in EBZ-verband, met de Randstadprovincies, of in het Huis van de Nederlandse Provincies), als uit Europa (bv met de regio’s Vlaanderen en Noordrijn-Westfalen) en internationaal (China).
Commissaris van de Koning
Naast provinciale bestuurstaken heeft de commissaris van de Koning (cdK) ook een aantal rijkstaken. De taken en bevoegdheden van de cdK staan in de Provinciewet en liggen verder vast in de Ambtsinstructie van de cdK.
De cdK legt voor de uitvoering van de eigenstandige taken en bevoegdheden verantwoording af aan de minister van BZK. De cdK krijgt voor deze rijkstaken ondersteuning en advies van zijn (eigen) kabinet. Waaronder de afgelopen jaren ook de coördinatie van het asielvraagstuk. Daarnaast is er de verbinding met provinciale opgaven (regionale samenwerking en krachtig provinciaal bestuur) en voeren we taken uit ten behoeve van provinciale doelstellingen, die de bevoegdheid van de cdK raken. Denk hierbij bijvoorbeeld aan (het bevorderen van) de integriteit van provinciale bestuurders, bestuurlijke weerbaarheid, het programma beter bestuur en het in standhouden van de interne crisisorganisatie.
Programma omgevingsbeleid
Ter ondersteuning van de regiefunctie op het gebied van de omgevingswet voert de provincie het volgende uit:
- Opstellen van kaders voor totstandkoming en ontwikkeling van beleid.
- Ontwikkelen van digitale hulpmiddelen voor ontwikkelen, raadplegen, totstandkoming en monitoring van beleid.
Potje voor de Provinciale Staten
In het coalitieakkoord introduceerden we het “Potje voor Provinciale Staten”. Er is financiële vrije ruimte voor Provinciale Staten waarmee zij breed gedragen Stateninitiatieven kunnen bekostigen. Hiervoor is jaarlijks €0,5 mln beschikbaar.
Beleidsdoel 1-2 Sterke Samenleving
Beleidsprestatie 1-2-1 Maatschappelijke ontwikkelingen
- Met de strategische kennisfunctie helpen we de provinciale organisatie en verwante kennispartners om kennis te bundelen, vanuit diverse perspectieven vooruit te kijken, en handelingsperspectieven te ontwerpen.
- We brengen strategische kennisproducten bij elkaar en maken ze digitaal vindbaar voor de interne organisatie en externe partners.
- We werken aan de doorwerking van onderzoeksresultaten via ontmoeting en debat.
- We versterken de relatie en samenwerking met de Zuid-Hollandse kennisinstellingen verder.
- We onderzoeken nieuwe manieren van kennisverspreiding en van doorwerking.
- We organiseren het Festival van de Toekomst, waar overheden, bedrijfsleven en kennisinstellingen samenwerken aan de vernieuwingskracht van Zuid-Holland.
- Het keuzes maken in schaarste is onderdeel van elke opgave van de provincie, maar ook van de samenleving. Het Kennis Zuid-Holland jaarthema ‘Kiezen en Delen’ besteedt extra aandacht aan het maken van keuzes in schaarste, zowel voor de provincie als voor de samenleving.
- Via de strategische onderzoeksagenda dragen we bij aan de afstemming tussen de lange termijn agenda (LTA) en andere strategische onderzoeken die de provincie opzet.